Nad Klátovou Novou Vsou sa v tajomnom pohorí Tribeč týči vrch Kostrín. Táto hora či presnejšie hôrka s nadmorskou výškou 390 metrov nie je len krajinnou dominantou miestnych Klátovčanov, ale aj symbolom a súčasťou ich identity. Obyvatelia sú naň takí hrdí, že meno vrchu dnes nesú Námestie pod Kostrínom, miestny Klub slovenských turistov, ale aj obľúbený Salaš Kostrín, ktorý sme v rámci našej rubriky Na Koštovke navštívili znova. Po vari ôsmich rokoch sme zisťovali, ako sa salašu darí dnes, čo ponúka a či v kuchyni stále rozvoniavajú tradičné jedlá, ako keď sme tu boli naposledy.
Polstoročie ukryté v horách
„Už pred viac ako päťdesiatimi rokmi stál na tomto mieste salaš pôdohospodárskeho družstva, ktorý bol sezónne otvorený, rovnako ako dnes. Svoje brány otváral prvého mája a zatváral koncom septembra. Pôvodní majitelia podnik udržiavali a vždy sa tu dobre varilo. Po revolúcii ho odkúpili súčasní majitelia, ktorí ho vlastnia už niekoľko desaťročí,“ prezradila starostka obce Iveta Randziaková.
Treba dodať, že v juhovýchodnom cípe Trenčianskeho kraja, ktorého súčasťou je aj malebná Klátova Ves, je o reštaurácie, salaše či penzióny väčšia núdza, ťažšie ich nájsť na lokálnej mape. O to väčší dopyt je po kvalitnej a zároveň originálnej ponuke jedál práve v takejto turisticky vyhľadávanej a nie celkom objavenej oblasti. Novodobý Salaš Kostrín je zasadený v prírodnom prostredí, od hlavného ťahu obce vedie odbočka do miestnej časti Janova Ves. Obklopujú ho husté listnaté a zmiešané lesy, ktoré dodávajú miestu pokoj a príjemný chládok. V lete tu je vždy o tri až štyri stupne menej než v meste na rozpálenom betóne, a aj to je dôvod, prečo sem ľudia radi chodievajú.
Od bryndze po perky
„Snažíme sa variť tradičné slovenské pokrmy, všetko máme čerstvé a domáce – tak, ako to tu bolo kedysi. Filozofiu podniku sme zachovali. Kebab ani pizzu u nás nenájdete, zato bryndzové halušky dostanete priamo z hrnca. Na kvalitných surovinách nešetríme, predsa len k nám chodia aj naši známi a príbuzní, a kto by sa nechcel prezentovať poctivo...“ ozrejmil nám prevádzkar salaša Ľudovít Janík. A čo nesmie chýbať v typickej slovenskej kuchyni?
Bryndza, múka či mäso? V salaši vám zavoňajú okrem tradičných bryndzových pirôžkov aj halušky bryndzové, dubákové, gurmánske – robia ich tu totiž až piatimi spôsobmi. Pečené koleno či rebrá? Tie sú tiež v ponuke. Niečo na zahriatie v chladných dňoch? Kapustnica alebo domáci lipový čaj priamo zo záhrady – na ten tu vraj chodia všetci. A sladká bodka?
Domáce ovocné guľky alebo perky s makovou či orechovou posýpkou. „Máme aj sezónne špeciality. Keď je zabíjačkové obdobie, od miestneho mäsiara odoberáme klobásy, jaternice a podávame k tomu kyslú oblohu,“ dodal Janík.
V lete plno, v zime ticho
Prevádzka salaša je otvorená sezónne – od Veľkej noci do konca septembra až októbra. Tento rok sa brány zatvoria v závere septembra, potom osirejú. „Cez týždeň je návštevnosť slabšia, pretože sa skôr stmieva, no víkendy sú takmer plné. Usporadúvame aj rodinné akcie – narodeninové oslavy, birmovky, sväté primania – občas aj štyri naraz, keďže vonkajšia terasa má kapacitu približne sto ľudí. Chceme, aby sa tu hostia cítili dobre, preto k nám každú druhú nedeľu zavítajú muzikanti aj s cimbalom,“ vymenoval Janík.
Hoci salaš pôsobí nenápadne, hovorí sa o ňom široko-ďaleko. „Keď niekomu poviem, že som z Klátovej Novej Vsi, zisťujem, že vobec ľudia poznajú najmä kvôli salašu. Je to pre nás dôležité miesto, ktoré má svoj význam a identitu. Propaguje ho nielen obec, ale aj viaceré spolky, napríklad jednota dôchodcov z Partizánskeho. Navštevujú ho Trenčania, ktorí si pozrú okolité pamätihodnosti a potom tu zakotvia. Neskôr mi pošlú milé fotografie, ako im tu bolo dobre. V nedeľu sem chodia rodiny s deťmi, bicyklujú sa po okolí, deti sa tu hrajú a takto tu strávia aj celý deň,“ prezradila starostka.
Po návšteve Salaša Kostrín sa opäť ukázalo, že jeho čaro spočíva nielen v ponuke jedál. Zdobí ho malebný prírodný kolorit, pokojné prostredie, tradičná pohostinnosť, príjemná atmosféra a človečina. Naďalej si uchováva svoj punc a ponúka autentický zážitok. Či už sem prídete na obed, na prechádzku alebo na rodinné stretnutie. A tak dnešné putovanie po kraji za kvalitným gastronomickým zážitkom môžeme uzavrieť takto: pod Kostrínom všetko po starom, všetko fajn.
. Mesto Trenčianske Teplice leží severovýchodne od Trenčína na úpätí Strážovských…
HISTÓRIA. Na mieste dnešného hradu stálo v období Veľkej Moravy hradisko ako správne…