vitajtev trenčianskom kraji

Objavujte všetky skryté poklady z rôznych kútov nášho kraja.

Trenčín

11°C

oblačno

Vianočné recepty





Čas vianočný sa nám pomaly blíži, a tak vám na osvieženie vianočného receptára prinášame tipy na tradične netradičné vianočné „mlsky“. Vyskúšajte niektorý z receptov.





Na štedrovečerný stôl u mnohých z nás okrem kapustnice neodmysliteľne patrí i šošovicová polievka. Táto nenápadná strukovina podľa ľudovej povery prináša peniaze. Nezabudnite si preto pár zrniek šošovice schovať aj pod tanier, nech ste bohatí celý rok.

POTREBUJEME:

1 cibuľu

2 strúčiky cesnaku

1 pikantnú paprikovú klobásu

1 šálku červenej šošovice

1 konzervu krájaných rajčín

1 l zeleninového/slepačieho bujónu

soľ

korenie, čili

AKO NA TO:

Na oleji opražíme nakrájanú cibuľu a dva strúčiky cesnaku. Pridáme pikantnú paprikovú klobásu nakrájanú na kocky. Podľa chuti pridáme čili. Počkáme, kým klobása pustí šťavu a cibuľa zmäkne. Pridáme jednu šálku červenej šošovice. Tento druh nemusíme namáčať ani preplachovať. Ochutíme soľou a korením, pridáme celú konzervu krájaných rajčín a zalejeme litrom zeleninového alebo slepačieho vývaru. Varíme asi 15 minút, kým šošovica nie je mäkká. Ale pozor, ak sa varí príliš dlho, rozvarí sa a stratí oranžovú farbu.


Vianoce sú sviatky radosti, rodinnej pohody, ale aj hojnosti. A práve v duchu hojnosti sa nesie receptúra mimoriadne chutného „koláčika“. Doprajte si vianočnú štedrosť v podobe tohto chuťového zážitku.

POTREBUJEME:

450 g lístkového cesta

200 g hladkej múky

3 vajcia

1 krémový tvaroh

60 g mletého maku

120 g cukru

200 g slivkového lekváru

1 bal. vanilkového cukru

50 g mletých orechov

200 ml oleja

AKO NA TO:

Lístkové cesto rozvaľkáme natenko. Z cesta vykrajujeme kruhy také veľké, aby pokryli spodok aj steny mafinovej formy na pečenie. Tvaroh, vajcia, vanilkový cukor a cukor vymiešame dopenista. Zmes rozdelíme na dve časti. Do jednej pomaly pridáme polovicu múky, pomletý mak a polovicu množstva oleja a do druhej časti druhú polovicu múky, pomleté orechy a zvyšok oleja. Cesto vlejeme do formičiek vystlaných lístkovým cestom. Najprv jednu časť s orechmi, potom druhú s makom. Slivkový lekvár rozmiešame lyžičkou, aby bol jemnejší, a pomocou cukrárskeho vrecka nastriekame do stredu cesta. Dáme piecť do rúry vyhriatej na 160 °C, pečieme asi 45 minút. Po upečení a vychladnutí posypeme nasekanými orechmi.

Mohlo by vás zaujímať

Čachtické podzemie

Temnota, vlhkosť a pach podzemia, hrobové ticho, ktoré podchvíľou pretne ako blesk nočnú…

Manínska tiesňava

Iba najcitlivejšie uši poetických duší tulákov dokážu zachytiť clivú melódiu vzácnej…