vitajtev trenčianskom kraji

Objavujte všetky skryté poklady z rôznych kútov nášho kraja.

Trenčín

23°C

polooblačno

Stejky plné nápadov

V reštaurácii Na nátoni namiesto À la Carte ponúkajú na tanieri kreatívne inšpirácie a dobroty.

Hovorí sa, že kde sa dobre varí, tam sa dobre darí. Platí to aj opačne. Presvedčili sme sa o tom na vlastnej koži v Starej Myjave, kde sídli netradičná rodinná reštaurácia Na nátoni. Jej názov pochádza z kopaničiarskeho nárečia. Charakterizuje priestor medzi chalupou a stodolou, kde sa kedysi spracúvalo drevo a mlátilo obilie. Dnes už to tak nie je. Na základoch starej chalupy postavili domček, v ktorom sa rozvíja rodinná reštaurácia s množstvom inšpirácií. Vybrali sme sa tam na koštovku, čo je názov populárnej rubriky nášho magazínu. A ako to dopadlo?

Najprv to mal byť obchod so slovenskými vínami s možnosťou ochutnávky. Toto sa však neujalo. Majitelia striedali nápad za nápadom, až nakoniec „ukuchtili“ profesionálny recept na netradičnú reštauráciu. „Nemáme klasické à la carte ani žiadne denné menu. Našou najväčšou zbraňou je práve sezónne degustačné menu, ktoré obmieňame štyrikrát do roka,“ priblížil nám spolumajiteľ Rastislav Viskup. V tom spočíva háčik – reštaurácia nemá pevné otváracie hodiny, je otvorená na objednávku. Ponúka sezónne degustácie alebo rezervácie pri určitom obnose peňazí, ktoré tu necháte. Má to logiku. Za nápad a kvalitu sa platí a aj majiteľovi sa to musí oplatiť.

Aligátory na tanieri nečakajte

V kuchyni pracujú so surovinami, ktoré sú sezónne a podľa možností lokálne, s dôrazom na ich kvalitu. Žiadne aligátory ani iné exotické zvieratá, požívajú sa len slovenské suroviny. No pokiaľ ide o mäso, idú na istotu. V spolupráci s dodávateľom priamo z regiónu Svaman Myjava vznikol projekt vyzretemaso.sk. Spoločným cieľom je zabezpečiť čo najkvalitnejšie vyzreté mäso zo slovenských chovov, ktoré dodávajú do reštaurácií alebo priamo zákazníkom. Dozvedeli sme sa aj niečo o jeho príprave. Napríklad stejky: „Najdôležitejšie je mať kvalitné mäso, ktoré by malo byť minimálne hodinu pred pečením vytiahnuté z chladu. Ideálna teplota je 10 až 15 stupňov,“ vysvetlil nám majiteľ.

Ani vína sa z podniku nevytratili. Slovenských vinárov nahradili zahraniční. S výberom vína vám majitelia osobne poradia a môžete si ho objednať aj domov. „Každé víno je špecifické a na inú príležitosť. Ak idete oslavovať, siahnite po proseccu či šampanskom, ak máte kvalitný stejk, rozhodne si dajte červené z Toskánska,“ vysvetlil Rastislav Viskup. K degustačnému menu ponúkajú aj vínne párovanie, kde sú vína vybrané tak, aby sa jednotlivé chute navzájom dopĺňali. V ponuke sú aj domáce malinovky, konkrétne Jablkofka a Malinofka.

Priestor reštaurácie je pomerne malý, zato veľmi útulný. Nachádza sa v ňom niekoľko stolov aj masívne liatinové kachle. Zmestí sa tam takmer tridsať ľudí. V letných mesiacoch môžete degustovať aj vonku. Rozloží sa veľký gril a všetko jedlo sa zhotoví priamo na ňom, prípadne v chlebovej peci.

Reštaurácia aj na kolesách

Reštaurácia našla spôsob, ako sa spropagovať. Má svoju „pohyblivú prevádzku“ v podobe takzvaného foodtracku – vozíka na kolesách. „Otvorili sa nám nové cestičky a celý náš koncept sa oživil. Vďaka tomu sme viac na očiach a máme možnosť nabrať nové skúsenosti. Navštevujeme rôzne podujatia – hudobné či gastronomické festivaly, alebo vianočné trhy. Rozhodli sme sa, že za ľuďmi budeme chodiť my. Prostredníctvom foodtracku usporadúvame aj rodinné či firemné akcie. Je to jednoduché. Ak si nás niekto objedná, prídeme, vytiahneme gril a stejky sú na svete,“ opísal Rasťo.

Rodinná reštaurácia nás milo prekvapila. Útulný priestor, príjemný personál a hlavne skvelé jedlo. Odchádzali sme nielen s plnými žalúdkami, ale aj novými inšpiráciami. Napríklad ako správne zaobchádzať s mäsom, aké víno k nemu zladiť alebo ako sa dá kreatívny nápad s jedlom pretaviť do reality.

Čo sme okoštovali?

• Predjedlo: divinová paštéta s brusnicami, jelení chrbát a hľuzovková majonéza, pomaly pečené plece z daniela zabalené v póre s celozrnnou horčicou

• Hlavné jedlo: 110 dní vyzretý T-bone stejk z jalovice od vyzretemaso.sk, kukurica na šalotke, listový šalát so zálievkou z malinového octu, šampiňón plnený šampiňónovou plnkou a syrom, vínová omáčka z demi glace, hranolky vyprážané v bravčovej masti

• Dezert: čokoláda obalená čokoládou, vo vnútri pomaranč s aróniovou omáčkou


Mohlo by vás zaujímať

Agropenzión Adam

Oddych v prekrásnom prírodnom prostredí myjavských kopaníc. . Strávte víkend v…

Čachtický hrad

Malebná zrúcanina viditeľná už z diaľky na vápencovo-dolomitickom kopci poskytujúca…