vitajtev trenčianskom kraji

Objavujte všetky skryté poklady z rôznych kútov nášho kraja.

Trenčín

2°C

oblačno

Príbeh Kamenca: handry, papier, syry

Rubrika magazínu Trenčín región - "Na konci kraja"

V regióne hornej Nitry, presnejšie v južnej časti Prievidzskej kotliny, leží dedina Kamenec pod Vtáčnikom. Pod jej súčasnú podobu sa podpísalo zlúčenie dvoch obcí – Dolného a Horného Kamenca. Má zaujímavé geografické rozmiestnenie v štýle hore kopec, dole kopec. Ani potok lejúci sa zdola nahor sa veru tak často nevidí. Okrem toho všetkého je Kamenec miesto zasadené do kamenistej kotliny s podhorskými lúkami a malebnou okolitou prírodou.

Tlačenka v žemli

Hoci má obec pevné korene po špecifickom remesle, prv nazrieme do jej súčasnosti. Žije v nej 1760 obyvateľov a ako povedal starosta Kamenca Dušan Ďuriš: „Takmer každý sa tu s každým pozná.“ Vďaka tomu majú aj každoročné obecné podujatia zmysel a je ich tu pomerne hojne. „Rok čo rok usporadúvame niekoľko dedinských podujatí, v exteriéri aj interiéri, ktoré nás ešte viac spoja. V júni sa tu koná koncert za dobré vysvedčenie – je to akcia, kde okrem pozvaných hostí, prezentujú žiaci ZUŠ vlastné hudobné skupiny. Máme stavanie prvého mája, slávnosti SNP, rozlúčku s letom i vianočné trhy. Počas týchto dní k nám prídu rôzne kapely z regiónu, ktoré ponúkneme dobrým jedlom, napríklad gulášom, klobásami alebo najnovšie špecialitou – tlačenkou v žemli,“ prezradil nám starosta.

Kamenec je známy aj tým, že je križovatkou ciest do okolitej prírody. „Býva sa tu dobre, obec je napohľad tichá, ale turistický ruch sa nedá prehliadnuť. Cez obec vedie cesta k lezeckej oblasti Hrádok s traverzom, ponad ktorý sa môžete spustiť lanom. Obľúbeným denným programom je aj výstup po náučnom chodníku na Vtáčnik, blízko je chata pod Končitou, ktorá slúži aj na prenocovanie. V okolí je taktiež veľa cyklotrás – jednou z alternatív je cesta z Bystričian do Lehoty. Sú tu Čertove chodníky, prírodné lezecké steny a mnoho ďalšieho,“ ozrejmil prvý muž obce. Treba spomenúť, že tunajšia miestna samospráva dýcha s dobou. Kamenčania sú aktívni počas celého roka vďaka voľnočasovým činnostiam i spolkom. Ide o stretnutia dôchodcov, šachistov, hasičov, handrárov, klub pilatesu či futbalový tím. Pred dvomi rokmi tu zrekonštruovali a rozšírili škôlku. Do budúcna je v pláne základná škola, jeden z chátrajúcich amfiteátrov a výstavba kanalizácie.

Handry, kožky, staré železá...

Kamenec má okrem amfiteátra, futbalového ihriska, škôlky, školy a kultúrneho domu aj dom spoločenský. Nie je to však typické miesto na voľnočasové aktivity pre domácich, má svoje špecifické postavenie. Sídli v ňom aj zrekonštruovaná obradná miestnosť s moderným podsvietením štátneho znaku. Koná sa v nej vítanie nových občanov a rozlúčky so žiakmi pri príležitosti ukončenia základnej či materskej školy. Okrem toho má dom v srdci aj kus histórie remesla. Pýši sa významnou handrárskou miestnosťou rozdelenou na dve časti. Smelo možno konštatovať, že ide o výkladnú skriňu obce. V jednej časti je zbierka dobových predmetov aj pôvodná drevená práčka. V tej druhej sa zastavil čas. Predstavte si typickú izbietku s úzkou posteľou, pieckou, krojmi z okolitých regiónov, so zbierkou odevného príslušenstva – gombíky, stužky, prstene...

V Kamenci sa v minulosti totiž vyrábal papier, a nie hocijako. „Papier sa vyrábal z handier, teda z ľanu a konope. To sa rozdrvilo, vyložilo na sito, do toho sa premiešal kožný glej, aby sa atrament nerozpil. Napokon sa zmes vysušila a vyhladila. Vznikol papier, ktorý sa vyvážal do Bratislavy, Budapešti a na farské úrady. Bol veľmi biely vďaka čistej vode,“ priučil nás starosta. „Ešte predtým, ako nastúpila strojová výroba papiera, pôsobila tu manufaktúra. Neskôr vzniklo handrárske družstvo – činnosť sa ďalej rozvíjala.

Zberači, takzvaní handrári, chodili po celom Slovensku a vykupovali textílie a neskôr ich triedili. Hlavným cieľom bolo vybudovať textilnú fabriku. Družstvo sa v čase socializmu znárodnilo a nakoniec sa plán neuskutočnil,“ objasnil nám bývalý novinár Milan Šimo zaujímajúci sa o históriu obce.

Jedným z najdôležitejších predmetov typického handrára bola kostená píšťalka, ktorá je taktiež klenotom miestnosti. Keď handrár prechádzal po ulici, aby sa ľuďom pripomenul, zapískal a zvolal: „Handry, kožky, staré železá, dajte niečo totka Tereza!“ Ďalším z povinných kúskov výbavy takého remeselníka bola palica na odháňanie psov a vrece, na to najdôležitejšie: na handry. O originalite handrárskej izby verejnosť vie. V roku 2009 získala ocenenie za tvorivý čin roka a neskôr bola súčasťou prezentácie vidieckych komunitných aktivít, kde získala tretie miesto v rámci Slovenska.

Oáza pokoja pre každého

Iglu v Kamenci – neveríte? Tak sa príďte presvedčiť. Majiteľ sa inšpiroval internetom a svoju predstavu pretvoril do reality. Po siedmich mesiacoch budovania sa v auguste 2023 zrodil nezvyčajný typ ubytovania ako z budúcnosti. Súčasťou Kamenca je totiž aj areál Glamping resort nachádzajúci sa na jednej z podhorských lúk. Ponúka zaujímavú alternatívu moderného ubytovania. Ide o stany v tvare iglu, ktoré ľudia môžu navštíviť celoročne. „Prevádzkujeme desať stanov. Vieme ubytovať tridsať ľudí – päť je prispôsobených pre dve osoby a zvyšných päť pre štyri – ideálne pre rodiny s deťmi. Výhodou je, že všetky stany sú vykurované i klimatizované, práve preto sem môžu ľudia prísť za akéhokoľvek ročného obdobia i počasia,“ oboznámil nás majiteľ rezortu Miroslav Pavec. Ľudia majú dnes isté nároky, vyžadujú si určitý komfort. Najmä ak ide o kvalitný spánok a oddych. Niečo podobné nájdete aj v Glampingu. „Návštevníkom sa tu páči – je tu pokoj a ticho. Chceme, aby ľudia prichádzali a cítili sa, akoby boli v hoteli. Naše zariadenia predstavujú kombináciu hotelovej izby, ale zasadenej do prírody. Nejde o bezkontaktný typ ubytovania, chceme, aby vedeli, ku komu prišli. Trváme na osobnom kontakte – ten je vždy dôležitý, radi veci vysvetlíme, poradíme,“ prezradil majiteľ.

Súčasťou každej ubytovacej jednotky je vonkajší prístrešok s posedením, grilom a vírivkou. Rezort poskytuje aj doplnkovú službu – raňajky v košíku prinesené priamo pred dvere. Ide o pohodlnejší a aj romantickejší spôsob, ako začať nový deň. „Samozrejme, máme aj wifinu,“ dodal z praktického dôvodu majiteľ. „Od ľudí počúvame pozitívne ohlasy. Vraj tu panuje zvláštna energia, je to tu iné, netradičné. Väčšina návštevníkov sa dušuje, že na druhý deň skoro ráno už má program a naponáhlo, výlety po okolí. No nakoniec sa nič nekoná – budík sa zaklapne. Asi sa tu cítia naozaj dobre,“ pousmial sa Miroslav Pavec a dodal: „Nechceme tu mať masovku, zbytočne robiť veci, ktoré nebudú mať zmysel. Dôležitá pre nás je kvalita, nie kvantita. Do budúcna si viem predstaviť doplniť saunu, ale uvidí sa, všetko má svoj čas,“ dodal Pavec.

Svetové syry z hornej Nitry

Ďalším miestom pod krídlami obce je lokálny trh hovädzieho dobytka, o ktorý sa stará farma pod Vtáčnikom. Podhorské lúky, široké pasienky, zvieratá a kvalitné mliečne výrobky, to všetko znie v súvislosti s regiónom hornej Nitry možno trochu nezvyčajne. Každý má však nejaký cieľ, aj spomínaná agrofarma z Kamenca. Ponúknuť niečo zdravé a dobré. „Chováme hovädzí dobytok plemeno Limousine, približne 100 kusov, do 100 kusov jariek a 220 bahníc. I vyšľachtené francúzske plemeno Lacaune. To pochádza z prímorského prostredia s vysokou produkciou mlieka. Na rozdiel od typickej rasy majú ovce menej vlny, veľa nenachodia a sú ideálne do tohto prostredia,“ prezradila farmárka Jana Kovačíková. Farma sa pýši najmä výrobou kravských i ovčích syrov. Ponúka čerstvé, údené, zrejúce a zvesti o ich kvalite sa nedávno potvrdili. V auguste tohto roku získali farmári na najväčšej syrárskej súťaži Slovenska počas Agrokomplexu niekoľko ocenení. To najpodstatnejšie, zlatú medailu pre trojmesačný ovčí zrejúci syr. „Veľmi nás to potešilo. Nie je to len moja zásluha, vďaka patrí kvalitnému personálu, ktorý máme. Napriek tomu nám stále chýbajú ľudia. Sme tu len traja. Práca je náročná, o zvieratá sa treba starať od rána do večera,“ poznamenala. Hlavná turistická sezóna od jari do jesene neobíde ani farmu. „Cez leto sem chodí veľa turistov aj zo zahraničia, niektorí návštevníci len na kávu a pokračujú ďalej. Na to, aby sme prilákali ešte viac ľudí a zviditeľnili sa, organizujeme niekoľko akcií. Napríklad Deň májovej bryndze, súťaž v strihaní oviec, v jedení bryndze i pití žinčice, je tu aj výstava oviec, folklórne vystúpenia a rôzne atrakcie pre deti. Ľudia sa tu zastavujú hlavne kvôli relaxu.“ spresnila Jana Kovačíková.


Magazín Trenčín región 

Foto: Radovan Stoklasa





Mohlo by vás zaujímať

Agropenzión Adam

Oddych v prekrásnom prírodnom prostredí myjavských kopaníc. . Strávte víkend v…

Zámok Bojnice

HISTÓRIA. Prvá písomná zmienka o existencii hradu je z roku 1113 v listine zoborského…