vitajtev trenčianskom kraji

Objavujte všetky skryté poklady z rôznych kútov nášho kraja.

Trenčín

6°C

polooblačno

Vendelín ožil a náramne chutí

V srdci Strážovských vrchov, len niekoľko kilometrov od Považskej Bystrice, leží obec Podskalie. Kedysi tu prekvital život pionierskeho tábora Vendelín. Po revolúcii stratil svoj pôvodný význam a na dlhé roky sa ponoril do ticha. O niekoľko desaťročí neskôr dali noví majitelia priestoru druhú šancu a po rozsiahlej rekonštrukcii tu vyrástol moderný, ekologicky zameraný Ekorezort Vendelín. Tichá horská atmosféra, skalné bralá týčiace sa nad areálom a pokoj tohto miesta v sebe stále nesú čaro minulých čias.

Tam, kde sa kedysi ozýval smiech detí na letných táboroch, je dnes útočisko pre všetkých, ktorí túžia po oddychu a návrate k prírode. V rámci našej rubriky Na koštovke sme sa presvedčili, že Ekorezort Vendelín nie je len o krásnom prostredí, ale aj o poctivej domácej kuchyni, príjemnej atmosfére a autentickom zážitku, na aký sa len tak nezabúda.

Poctivé dvojzložkové jedlá

„Naším cieľom a filozofiou je priblížiť ľuďom silu miestnej prírody. Chceme, aby vnímali energiu tunajších lesov a nechali sa unášať pohľadom na okolité prostredie. Aj preto sú priestory reštaurácie presklené,“ vysvetlil riaditeľ Ekorezortu Andrej Benian.


Vendelínska kuchyňa sa zameriava na jednoduchú, poctivú gastronómiu v duchu takzvaných dvojzložkových jedál. Dominantnú úlohu zohráva kvalita – najmä hovädzie mäso či ryby prílohami, ako sú cestoviny, zemiaky alebo ryža. „Kľúčové je, aby šéfkuchári rozumeli skladbe jedálneho lístka. Základ tvoria jednoduché prvky a celkový charakter jedla dotvára najmä kvalitná surovina, na ktorú kladieme najväčší dôraz,“ vysvetľuje Benian. Pokiaľ ide o tepelnú úpravu jedál, dominuje grilovanie, pričom všetko, čo sa dá, napríklad cestoviny či hranolky, si pripravujú vo vlastnej réžii.

Všetko je domáce

„Mäsové výrobky nám dodáva naša farma z Ďurďového, kde chováme hovädzí doby- tok – býčie plemená Black Angus, Šarolé a Limuzin. Dôležité je, že ide o naše vlastné mäso, ktoré nechávame zrieť šesť až osem týždňov,“ dodáva Benian. Okrem steakov sú v ponuke i ďalšie hovädzie produkty ako párky, sušené stehno, klobásy či šunky. Zo zvierat sa zároveň spracúva mlieko, takže v ponuke nájdete aj syry. „Zrejúce syry ako čedar, nite či gouda si u nás môžete zakúpiť priamo v reštaurácii. Najviac sme hrdí na našu burratu. Tradičný taliansky spôsob jej výroby je pre tento región vskutku jedinečný,“ doplnil.


„Mäsové výrobky nám dodáva naša farma z Ďurďového, kde chováme hovädzí dobytok – býčie plemená Black Angus, Šarolé a Limuzin. Dôležité je, že ide o naše vlastné mäso, ktoré nechávame zrieť šesť až osem týždňov,“ dodáva Benian. Okrem steakov sú v ponuke i ďalšie hovädzie produkty ako párky, sušené stehno, klobásy či šunky. Zo zvierat sa zároveň spracúva mlieko, takže v ponuke nájdete aj syry. „Zrejúce syry ako čedar, nite či gouda si u nás môžete zakúpiť priamo v reštaurácii. Najviac sme hrdí na našu burratu. Tradičný taliansky spôsob jej výroby je pre tento región vskutku jedinečný,“ doplnil.


Nocľah pod skalami

Areál Ekorezortu dnes nadväzuje na históriu pôvodného pionierskeho tábora, čiže v popredí je originálny vzťah s prírodou. Okrem gastronómie, ktorej základy tvoria regionálne suroviny, môžete vyskúšať aj ubytovanie v zrekonštruovaných rodinných izbách, apartmánoch či chatkových bungalovoch. Zimná kapacita rezortu je približne päťdesiat lôžok. Počas letnej sezóny sa však rozšíri o ďalšie nevykurované jednotky, ktoré má vedenie v pláne postupne renovovať. K rezortu patrí i menší wellness a drobná farma.


„Hostí k nám okrem voňavej kuchyne najčastejšie láka samotná príroda a jej možnosti – turistika a aktívny oddych. V okolí je viacero turistických trás a priamo v rezorte sa dajú zapožičať elektrobicykle. Obľúbenou súčasťou pobytu je návšteva Ekoraja, farmy, kde sa okrem nášho dobytka nachádzajú kone s jazdeckou halou a rybník. Tam sa dá člnkovať alebo chytať ryby. Ak si vylovíte pstruha či kapra, vieme vám ich následne pripraviť priamo v našej kuchyni,“ dopĺňa Benian.


Vendelín v pohybe

Ekorezort Vendelín počas roka ožíva nejedným podujatím určeným pre širokú verejnosť. Na programe sú rôzne workshopy, výlety pre školy a škôlky, ako aj svadby – čoraz vyhľadávanejšie a obľúbenejšie práve v tomto prostredí. Osobitnú pozornosť púta špecifický Festival poznania. Ide o podujatie, ktoré sa len ťažko opisuje slovami, no o to silnejšie zapôsobí na každého, kto ho zažije. A keďže sa blížia najkrajšie sviatky v roku, Vendelín nebude zaostávať. 


Ekorezort Vendelín tak dnes nestojí len na pevnej pôde pod skalami, ale aj na príbehu, ktorý znovu po rokoch naplno ožíva. Miesto, kde kedysi doznievali detské hlasy, dnes naplno dýcha v pokojnom rytme lesa, kuchyne a ľudí, ktorí mu dali nový zmysel.




Mohlo by vás zaujímať

Kúpele Zelená žaba

. Mesto Trenčianske Teplice leží severovýchodne od Trenčína na úpätí Strážovských…

Agropenzión Adam

Oddych v prekrásnom prírodnom prostredí myjavských kopaníc. . Strávte víkend v…