vitajtev trenčianskom kraji

Objavujte všetky skryté poklady z rôznych kútov nášho kraja.

Trenčín

9°C

jasno

Recept: Tvarohové koláče

Každá rodina potrebuje svoj obľúbený recept na tvarohový koláč. Nechajte sa zlákať tým pochádzajúcim z Ilavy, ktorý je gazdinkami a rokmi overený a vždy chutný. 

Ingrediencie:

Maslo 100 g, práškový cukor 100 g, soľ 1/4 PL, citrónová kôra 1/2 PL, mlieko 200 ml, droždie 30 g, žĺtky 2 ks, hladká múka 500 g, žĺtky 2 ks (na potieranie), maslo 100 g.

Tvarohová plnka:

žĺtky 4 ks, práškový cukor 100 g, vanilkový cukor 1 bal., tvaroh 310 g, pretlačené zemiaky 150 g.

Postup:

Maslo s práškovým cukrom dobre vymiešame. Pridáme trošku soli, postrúhanú citrónovú kôru a premiešame. Vo vlažnom mlieku rozpustíme droždie a prilejeme k vymiešanému maslu. Ďalej pridáme žĺtky, múku a dobre vymiesíme na hladké cesto. Necháme na teplom mieste vykysnúť. Vykysnuté cesto rozdelíme na dva diely. Jeden rozvaľkaný diel položíme na vymastený plech, natrieme tvarohovou plnkou, založíme druhým rozvaľkaným dielom a kraje dookola popritláčame. Žĺtky s maslom vymiešame, potrieme nimi pripravený koláč a vložíme do vyhriatej rúry upiecť. Plnka: žĺtky s cukrom a vanilkovým cukrom dobre vymiešame. Pridáme pretlačený tvaroh, v šupe uvarené, ošúpané, pretlačené zemiaky a dobre spolu vymiešame.

Prajeme dobrú chuť!

Knižku receptov pripravil TSK v spolupráci so Strednou odbornou školou obchodu a služieb v Púchove.

Foto: Radovan Stoklasa

Mohlo by vás zaujímať

Manínska tiesňava

Iba najcitlivejšie uši poetických duší tulákov dokážu zachytiť clivú melódiu vzácnej…

Zámok Bojnice

HISTÓRIA. Prvá písomná zmienka o existencii hradu je z roku 1113 v listine zoborského…