vitajtev trenčianskom kraji

Objavujte všetky skryté poklady z rôznych kútov nášho kraja.

16°C

polooblačno

Dobré nápady pristáli na tanieri

Priamo pri košatej rozkvitnutej lipe stojí útulná reštaurácia v obci Dohňany, ktorá je vstupnou bránou do Púchovskej doliny. Vstupenkou do reštaurácie Pri lipe sú zasa naše podvyživené chuťové poháriky. Po slovensky: hlad. Darmo sme na mape doliny (okrem mesta Púchov) hľadali v tomto postcovidovom období ďalšie reštaurácie. Buď sú ešte stále, či už nadobro zatvorené, alebo spĺňajú „len charakter“ rýchleho občerstvenia, bufetov, fastfoodov. Preto sme si vybrali reštauráciu Pod lipou. Namiesto nej tu voľakedy stál starý dom. Teraz tu hľadajú útočisko prázdne žalúdky zo širokého okolia i turisti, ktorí zavítajú do Púchovskej doliny, trebárs na rozhľadňu.

Reštauráciu nájdete ľahko. Z hlavnej cesty v Dohňanoch, ktorá vedie až do Česka, vás k nej navedú návesné tabule. Odbočíte vľavo, prejdete mostom ponad miestny potok a zjaví sa pred vami storočná lipa. „Reštaurácia je postavená na mieste starej chalupy. Na rohu stojí veľká lipa. A majitelia sa tu rozhodli postaviť penzión. Od roku 2017 však fungujeme len ako reštaurácia. Vtedy sme to tu gastronomicky dostali aj na vyššiu úroveň. Kompletne sa vymenil personál a návštevnosť sa strojnásobila. Reštaurácia sa dostala do povedomia širokého okolia,“ víta nás prevádzkarka Andrea Klabníková.

„Koronavírus nás trocha pribrzdil, ale okamžite sme zareagovali. Kúpili sme stroj na zatavovanie obalov a začali sme s rozvozom jedál. Keď to opatrenia dovolili, tak sme mohli otvoriť už aj terasu a do reštaurácie sa vrátil život. Kalendár máme plný, dokonca musíme rôzne akcie odmietať. Záujem totiž prevyšuje kapacitu, ktorá je okolo 35 ľudí,“ dopĺňa.

Od pondelka do piatka podávajú denné menu. „Ľudia majú záujem chodiť aj poobede alebo večer, len stále sme ešte v obmedzenom režime. Počas víkendov sa zase konajú rôzne oslavy a akcie,“ prezrádza Klabníková.

Kvalita ich jedál už prerástla hranice obce, okresu, kraja a dokonca aj Slovenska. „Začali sme robiť našu špecialitku a tou je degustačné menu, ktoré si môžu návštevníci dopredu objednať. Pozostáva z predjedla, hlavného chodu a dezertu,“ hovorí prevádzkarka Andrea Klabníková. A práve to kuchári Pavel Kubík a Maroš Fialka, známi aj zo šou Moja mama varí lepšie ako tvoja, operatívne ponúkli aj nám. Obaja spolu navštevovali aj školu, pochádzajú z Púchovského okresu a sú aj najlepší kamaráti. „Fíha, vyzerá to štýlovo. Uvidíme ako to bude chutiť,“ komentovali sme príchod jedla z kuchyne. „Snažíme sa využívať naše lokálne produkty. Bylinky si pestujeme sami. Pstruha, ktorý je v predjedle, chytil kolega, vášnivý rybár, tu v potoku za reštauráciou. A do dezertu sme použili rebarboru priamo zo záhradky od našej šéfky. Snažíme sa využívať sezónne suroviny a vždy sa prispôsobiť požiadavkám zákazníkov. Stane sa aj to, že nám nechajú voľnú ruku pri výbere jedál. Aktuálne sme využívali najmä jarné potraviny ako baby zelenina, špargľa. Každému to, čo mu chutí, a my sa potom len v kuchyni vyhráme, aby sme to dali do finálnej podoby,“ prezradil kuchár Maroš Fialka. „Sme tu len dvaja kuchári, ale práca nás baví. Vždy sa snažíme byť kreatívni, vymýšľať čosi nové,“ pridáva Pavel Kubík. A aké jedlo chutí kuchárom? „Ktoré nám navarí niekto iný,“ usmejú sa pri našom odchode.

Menu, ktoré sme mali možnosť ochutnať, vyzeralo pekne na pohľad a ešte aj chutilo. Postrehy, ktoré si z reštaurácie odnášame, sú uvedené nižšie v tabuľke. Od nás len stručný odkaz, že určite sa zastavte, keď pôjdete okolo. Stojí to zato.

Nudiť sa nebudete

Okrem dobrého jedla v reštaurácii Pri lipe môžete využiť aj viaceré turistické atrakcie v okolí, najmä Rozhľadňu Púchovskej doliny, ktorá sa týči nad Dohňanmi. Dostanete sa k nej náučným chodníkom „Tri skaly“. Ďalšia zastávka je národná kultúrna pamiatka – neorománsky kostol sv. Cyrila a Metoda, pamätná izba či Dom kultúrnych tradícií v Dohňanoch. V časti obce „Zbora“ môžete vidieť tri chránené „zborovské lipy“, najstaršia z nich má približne 330 rokov. Atrakciou je tiež Dujkov mlyn, postavený v roku 1936. Kedysi fungoval na elektrický pohon a energiu vyrábali Francisciho turbíny. Jeho súčasťou je remeselný dvor spolu s ukážkami tradičných remesiel. Okrem gastro zážitku v reštaurácii Pri lipe spoznáte aj okolité zákutia a domov sa vrátite s plným bruchom a obohatení o krásne chvíle v prírode.

DEGUSTAČNÉ MENU

Predjedlo: Pstruh potočný, hráškové pyré, zaúdená šľahačka, špargľový džús, prepeličie vajce

Hlavný chod: Suvidovaná bravčová panenka, zemiakové pyré s údeným syrom Vršatec, grilovaná zeleninka, maslový demiglace s ligurčekom

Dezert: Tvarohové pampúšiky so slaným karamelom, domáca rebarborová zmrzlina

Mohlo by vás zaujímať

Hrad Beckov

Dominantný a majestátny. Taký je hrad Beckov. Vyrastá zo skaly, je s ňou spätý ako sú s…

Trenčiansky hrad

HISTÓRIA. Na mieste dnešného hradu stálo v období Veľkej Moravy hradisko ako správne…