vitajtev trenčianskom kraji

Objavujte všetky skryté poklady z rôznych kútov nášho kraja.

Trenčín

6°C

oblačno

Recept: Oškvarkové pagáčiky - Materáky

Kto by nepoznal fantastické oškvarkové pagáčiky pochádzajúce z okolia Nového Mesta nad Váhom. Príjemne slanú chuť môžete doplniť slivkovým lekvárom, ktorý dá tradičným pagáčom nový rozmer chuti. 

Ingrediencie:

Hladká múka 200 g, polohrubá múka 150 g, oškvarky 300 g, soľ 1/4 PL, mlieko 200 ml, smotana 100 g, vajce 2 ks, víno 100 ml, droždie 20 g, slivkový lekvár 200 g.

Postup:

Na drevenej doske spracujeme múku a mleté škvarky, štipku soli, postupne v mlieku rozšľahané žĺtky, smotanu, víno a droždie. Cesto dobre vypracujeme a vyvaľkáme na plát, ktorý opakovane prekladáme do tvaru obálky, opakujeme aspoň 4 až 5-krát. Nakoniec z rozvaľkanej placky asi na hrúbku 1,5 cm vykrajujeme pagáčiky a kladieme na vymastený plech. Necháme podkysnúť, nožom urobíme na povrchu mriežku a potrieme vajíčkom. Na každý pagáčik dáme čajovú lyžičku dobrého domáceho lekváru. Pečieme pri teplote 180 stupňov.

Prajeme dobrú chuť!

Knižku receptov pripravil TSK v spolupráci so Strednou odbornou školou obchodu a služieb v Púchove.

Foto: Radovan Stoklasa

Mohlo by vás zaujímať

Noc v korunách stromov

Kúpeľné mesto Trenčianske Teplice sa pýši novou, jedinečnou atrakciou. Môžete tam…

Hrad Beckov

Dominantný a majestátny. Taký je hrad Beckov. Vyrastá zo skaly, je s ňou spätý ako sú s…