vitajtev trenčianskom kraji

Objavujte všetky skryté poklady z rôznych kútov nášho kraja.

Trenčín

2°C

miestami oblačno

Recept: Myjafské púčki

Toto tradičné, jednoduché, no výborné jedlo pochádzajúce z okolia Myjavy zasýti celú rodinu! 

Ingrediencie:

Zemiaky 500 g, hladká múka 200 g, kyslá kapusta 300 g, klobásky 150 g, cibuľa 100 g, soľ 1/4 PL, mleté čierne korenie 1 g, bravčová masť na pomastenie 100 g, voda na ováranie

Postup:

Uvaríme 1 kg zemiakov v šupke a necháme vychladnúť - najlepšie jeden deň vopred. Vychladnuté zemiaky ošúpeme, postrúhame na strúhadle alebo prepasírujeme. Pridáme hladkú múku, 2 - 3 kávové lyžičky soli a zamiesime cesto. (Cesto je dosť mäkké, lepí sa na ruky, a preto s ním musíme rýchlo pracovať. Keby sme tam pridali viac múky, boli by púčki tvrdé. S týmto množstvom múky sú mäkučké). Z kúska cesta si urobíme valček, z ktorého krájame širšie rezance (púčki), každý musíme šúlnuť na pomúčenej doske, aby bol pekný guľatý, ale hlavne, aby sa potom púčki nezlepili. Varíme v osolenej vriacej vode a hneď po vyplávaní na povrch vyberáme sitkom do misy (pri dlhšom varení by sa rozvarili na kašu), omastíme a opatrne pomiešame. Občas ich znova premiešame, aby sa nezlepili. Nakrájame cibuľu a domácu klobásku a spolu posmažíme. Pridáme kvasenú kapustu a dusíme domäkka (kto nemá rád veľmi kyslú kapustu, tak ju premyje vodou). Udusenú dochutíme soľou a korením. Podávame zo spoločnej misy.

Prajeme dobrú chuť!

Knižku receptov pripravil TSK v spolupráci so Strednou odbornou školou obchodu a služieb v Púchove.

Foto: Radovan Stoklasa

Mohlo by vás zaujímať

Manínska tiesňava

Iba najcitlivejšie uši poetických duší tulákov dokážu zachytiť clivú melódiu vzácnej…

Kúpele Zelená žaba

. Mesto Trenčianske Teplice leží severovýchodne od Trenčína na úpätí Strážovských…