vitajtev trenčianskom kraji

Objavujte všetky skryté poklady z rôznych kútov nášho kraja.

Trenčín

13°C

oblačno

Ázijská kuchyňa na kolesách

Tak ako naše chute, aj trendy v gastronómii sa sem-tam menia. Takzvaný "street food", nemá na Slovensku dlhú tradíciu, avšak v posledných rokoch sa nepochybne stal obľúbeným spôsobom ako ulahodiť chuťovým pohárikom. Pojazdné stánky, inak známe aj ako "food-trucky", poskytujú rýchle a najmä kvalitné jedlá. Tento koncept podnikania učaroval aj mladému kuchárovi Štefanovi Rybárskemu, ktorý založil pojazdnú prevádzku s názvom Palmstreetboyz. 

Ako nám v rozhovore priblížil, miluje ázijskú kuchyňu, a preto sa aj jeho podnikateľský koncept uberal práve týmto smerom. 

1. Na úvod sa predstavte čitateľom webovej stránky Trenčín región. Kto ste a ako ste sa dostali ku gastro biznisu?

Sme ázijský pojazdný street foodový stánok, v ktorom ponúkame rôzne ázijské špeciality zamerané napríklad na Thajsko, Vietnam, Japonsko, Čínu, Indonéziu atď. Ku gastro biznisu sme sa dostali približne pred 2 rokmi, keď sa nám vnukol nápad, v ktorom sme chceli cestovať po Slovensku a prinášať ľuďom radosť z kvalitného jedla. To bol impulz, ktorý nám pomohol splniť si náš sen a aj otvoriť vlastné bistro.

2. Ponúkate ázijský street food. Prečo ste sa rozhodli práve pre tento druh kuchyne?

Jednoducho milujeme ázijskú kuchyňu. Všetky tie rôzne technologické postupy prípravy jedál nás odjakživa fascinovali. Na základe toho sme sa rozhodli práve pre tento koncept. Na začiatku sme nabrali skúsenosti v ázijských podnikoch, prácou v zahraničí a na rôznych stážach. Zameriavame sa hlavne na kvalitu a čerstvosť našich produktov. V Ázii je pouličné jedlo (street food) prakticky na každom rohu a naopak u nás na Slovensku to množstvo ľudí v minulosti ani nepoznalo. Aj preto sme sa rozhodli ísť do street foodového konceptu. Je to jedinečná možnosť, kedy môžu zákazníci vidieť celú prípravu jedál na vlastné oči. 

3. Ktorý produkt patrí v PalmStreetBoyz k najobľúbenejším?

Ťažko povedať, každé jedlo je niečím špecifické, ale takými hlavnými headlinermi sú naše thajské červené curry a Udon rezance s arašidovou omáčkou, ktoré si naši zákazníci veľmi obľúbili. Robíme však aj týždenné špeciály, ktorými obohacujeme naše menu každý týždeň. Nedá nám však nespomenúť aj náš hovädzí flank steak s ryžovými rezancami, za ktorým sa ľudia vracajú zo širokého okolia.

4. Poznačila vás súčasná neľahká situácia? Museli ste prísť s novým kreatívnym spôsobom „ako prežiť“, alebo ste ako food-truck mohli fungovať v normálnom režime?

Určite aj nás ovplyvnila táto situácia. Hlavne tým, že sme nemohli chodiť na rôzne street foodové akcie, ktoré sa konajú po celom Slovensku. Tým pádom sme sa museli prispôsobiť situácii a nájsť spôsob, ako fungovať a prežiť v tejto neľahkej dobe v gastro sektore. Nakoniec sme zvolili najideálnejšie miesto pre náš food-truck - v Prievidzi. Začali sme robiť rozvoz po celom meste, okolí a tiež funguje výdajné okienko. Takto pokračujeme doteraz. 

5. Čo všetko môžeme nájsť na vašom jedálnom lístku? Vyberú si u vás aj vegáni či „intolerantní“?

Menu sme zostavili tak, aby sa u nás najedol takmer každý. V ponuke sa nachádzajú aj vegánske jedlá, morské plody, hovädzie či kuracie mäso. Bez problémov si vie zákazník u nás vybrať to, na čo má chuť. Väčšina našich jedál sú bezlaktózové, pretože v našich receptúrach používame výlučne čisté kokosové mlieko. V ponuke máme aj bezlepkové jedlá. V našom menu nájdete aj rôzne najznámejšie ázijské polievky, ako napríklad vietnamskú Pho Bo, thajskú krevetovú Tom Yum alebo tradičnú čínsku ostro-kyslú polievku. Samozrejme, nezabudli sme ani na milovníkov sladkého a zaradili sme do ponuky dva domáce dezerty, a to vegánsky kokosový puding a exotický marakujový krém. 

6. Chodievate svoje dobroty ponúkať aj na festivaly či iné kultúrne podujatia?

Áno, cez leto sme boli na pár udalostiach, ale v momentálnej situácii sa to až tak neoplatí, nakoľko na hromadných podujatiach sa môže zúčastniť len obmedzený počet ľudí. Ale inak máme tieto akcie veľmi radi a s radosťou sa na nich podieľame. 

7. Čo hovoríte na 2. miesto v súťaži TOP GASTRO zariadenie Trenčianskeho kraja 2021?

Táto správa nás veľmi potešila a chceli by sme ešte raz poďakovať všetkým, ktorí hlasovali za našu prevádzku. Pretože len vďaka našim zákazníkom sme získali toto ocenenie, za takú krátku dobu, čo sme v Prievidzi.

 8. Máte špeciálne plány na rok 2022, keby sa situácia upokojila a podmienky by boli priaznivejšie?

Áno samozrejme. Plánujeme v blízkej dobe otvoriť našu prvú kamennú prevádzku. A keď situácia dovolí, veľmi radi by sme začali znovu chodiť s naším food-truckom na rôzne kultúrne podujatia.


Trenčín 27.1.2022

Foto: FB Palmstreetboyz

Mohlo by vás zaujímať

Zámok Bojnice

HISTÓRIA. Prvá písomná zmienka o existencii hradu je z roku 1113 v listine zoborského…

Čachtický hrad

Malebná zrúcanina viditeľná už z diaľky na vápencovo-dolomitickom kopci poskytujúca…